Další z mých oblíbených receptů.
Tato polévka je v Thajsku velmi populární a její příprava je kupodivu dost snadná. Ani suroviny nejsou třeba kdoví jak exotické. Původní thajský název obsahuje dvě hlavní ingredience – ka (galangal) a kai (kuře). Pravda, sehnat čerstvý galangal je nadlidský úkol. Mají ho např. vietnamci v pražské tržnici Sapa, nahradit se dá i čerstvým zázvorem a i když to není úplně ono, stačí to. Mimochodem – galangalu se taktéž říká „thajský zázvor“, tak se nebojte zkusit to i s obyčejným.
Co budeme potřebovat?
- Kokosové mléko (dávám v poměru 1 díl mléka na 2 díly vody, pro 4 osoby stačí 400ml)
- Kuřecí maso nakrájené na kostky (cca 30 dkg)
- Žampiony či jiné houby (v Thajsku je dávají jen někdy, ale mám to tak raději, polévka je hustší)
- Minimálně 10 dkg galangalu či čerstvého zázvoru
- Citrónová tráva (sušená stačí)
- Rybí omáčka
- Limeta
- Máte-li, sušený či čerstvý kefírový list, není však nutný
- Listy koriandru,popř. petržele
Máte-li to všechno pohromadě, jdeme na to. Rozmícháme vodu s kokosovým mlékem, přidáme galangal či zázvor (buď nastrouhaný nebo nakrájený na tenoučké plátky) a pozvolna ohříváme. Když je to tak teplé, že tam neudržíme prst, přidáme polévkovou lžíci rybí omáčky, žampiony, kuřecí maso, čajovou lžičku citrónové trávy, chilli a kefírové listy. Uvedeme do varu. Když je maso hotové (měkké), odstavíme. Přidáme koriandr či petrželku. Chceme-li udělat polévku méně pálivou, místo drceného chilli použijeme několik papriček v celku. Nutno dodat, že pravá thajská řeže jak žiletky.
Po vychladnutí (ne dříve, srazilo by se to!) přidáme šťávu z jedné limetky a můžeme jít na to. Polévka by měla být aromatická, pro Čechy poněkud nezvyklá, ale lahodná. Pozor – galangal bývá aromatický hodně a řada farangů (bělochů) ho nejí, ale ponechá v talíři. Mně osobně však chutná a jím ho také.
Dobrou chuť!