Jako za socialismu

Těžko by mě před 17 lety napadlo, že bych v kapitalistické cizině mohl postrádat něco, co máme u nás v Čechách. Předminulý týden to přišlo.

Nebudu chodit dlouho kolem horké kaše. Zkuste si představit, že v sobotu ráno projíždíte Oslem (pro neznalé – v Norsku). Ani radši nepřemýšlím, koho všechno ve chvíli, kdy to čte, napadla Česká Soda a památný příspěvek:

Česká televize. Bezprostředně po dnešní hlavní zpravodajské relace byl  v budově televize zatčen
redaktor zpravodajství o počasí Ján Zákopčaník pro opakovaný sexuální styk se zvířaty. Zákopčaník
sám na obrazovce přiznal, že nejtepleji bylo v Oslu.

No nic, k věci. Čeká vás dalších 700km a máte rozbité české BMW (Boleslaf-Motoren-Werke). Našince hned napadne – žádný problém. Po telefonátu do ČR již máme adresy tří Škoda/VW servisů. Adresy nastrkáme do navigace a jedeme. A ve všech třech ten samý výsledek. Servis? Dnes? Vyloučeno, dnes je otevřen pouze prodej. Vy chcete mít auto opravené ještě dnes? Nemožné. Počkejte do pondělka, pardon, do úterka, v pondělí je státní svátek. Víc pro vás nemůžeme udělat. Vlastně ano, můžete zde auto nechat a půjčit si od nás náhradní vůz!
Skvělá nabídka. Zkoušíme volat na asistenční linku Škody, co s tím. Po asi třiceti minutách volají zpět se zdrcující pravdou: mají od norského partnera potvrzeno, že opravdu není možné v Oslu, ale ani jinde v Norsku, sehnat otevřený servis. Jednoho by z toho trefil šlak, zvlášť když oprava (výměna vadné zapalovací cívky) trvá cca 3 minuty. Jen mít ten zpropadený náhradní díl.

Obdobně jsme byli vytrestáni cestou zpět. Zachtělo se nám koupit domů uzeného lososa. V neděli? Otevřený supermarket? Jste normální? No nic, zastavíme, zeptáme se jinde:
– Prosím vás, to u vás v Norsku nemáte nikde v neděli otevřený obchod nebo potraviny?
– No, máme, třeba 7-11 nebo pákistánské a indické obchody, ale tam uzeného lososa těžko sežetene.

S neuvěřitelnou nostalgií jsem zavzpomínal na naší ranně kapitalistickou vlast, kde bych toho zpropadeného lososa (samozřejmě dovoz Norsko) sehnal i ve dvě ráno. Třeba v Tescu. Po této zkušenosti se tuplem nemohu dočkat, až nám tu EU zakáže noční a víkendový prodej!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..