Agresivní Írán

Docela zajímavý postřeh z posledních dní.

Dnes na českých zpravodajských serverech vyšel článek následujícího znění (doslova přepisuji vč. toho, že si některý novinář myslí, že je „to Írán“):

Írán zahájilo vojenské cvičení a odpálil balistické rakety

2.11.2006 8:15 ČTK | Ze světa | diskuse (35)

Teherán 2. listopadu (ČTK) – Írán dnes zahájil desetidenní vojenské cvičení, při němž poprvé použil vlastní balistické rakety Šaháb-3. Manévry následují pouhých několik dní po společném cvičení Spojených států a více než dvacítky dalších zemí v Perském zálivu.

Cvičení s názvem Velký Prorok II se konají do 11. listopadu na území deseti provincií a také ve vodách Perského a Ománského zálivu.

„Rakety typu Šaháb byly odpáleny. Mohou doletět do vzdálenosti 2000 kilometrů a jsou s to nést jaderné hlavice,“ sdělil agentuře Reuters reportér televizní stanice Al-Alam vysílající v arabštině. Střely byly použity v centrální části země. Doposud s nimi íránská armáda prováděla jen pokusnou palbu.

Rakety Šaháb-3 mohou zasáhnout z íránského území Izrael a americké základny v zemích Perského zálivu. Podle západních expertů jde o zlepšenou variantu severokorejské střely země-země Nodong-1. V manévrech mají být podle programu vyzkoušeny i starší střely Šaháb-2, které mají dolet pouze 700 kilometrů.

Stálé členské země Rady bezpečnosti OSN – USA, Rusko, Čína, Británie a Francie – v těchto dnech spolu s Německem jednají o možnosti zavedení sankcí proti Íránu za to, že odmítá zastavit své sporné jaderné aktivity. Rusko, které má v RB OSN spolu s dalšími stálými členy právo veta, nicméně ve středu prohlásilo, že nepodpoří návrh nové rezoluce zakazující mimo jiné obchod s materiály a technologiemi souvisejícími s íránským jaderným a raketovým programem.

Zatímco typický čtenář si ze článku ponese informaci, že Írán zkouší jaderné hlavice, se kterými může zasáhnout Izrael a RB OSN už na něj chystá sankce, bystrý čtenář mezi řádky zahlédne něco zcela jiného. Jeden z takových bystrých čtenářů svůj potřeh napsal do diskuze pod článkem:

Pokud si ze svých cest perským zálivem vzpomínám, jeho vody omývají celkem 8 států. Počítám-li, že Írán do toho cvičení nepozvali, u některých dalších si nejsem jist zda armádu vůbec mají, znamená to, že se tam, samozřejmě do neutrálních vod, nakvartýrovala dost zajímavá sestava míruchtivých armád.

Docela trefné, že?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..