Kázat vodu a pít víno – cena náhradních dílů

Aneb nejen politici dokážou být záludní.

Zrovna dnes jsem v jednom motoristickém časopisu z konce roku 2006 četl rozhovor s někým z vedení firmy Simix. To je firma, která mj. dováží náhradní díly na US vozy. Velice mně zaujala pasáž, kde se onen pán rozhorluje, že u nás existují firmy, které se nestydí prodávat díly i se 100% rabatem (tzn. zboží, co nakoupí za 100Kč, dále prodají za 200Kč).

Jelikož mám s cenou dílů od Simixu zkušenosti právě takové (tzn. díly za několikanásobky ceny) a auto už mi hlásí, že mám měnit destičky, poptal jsem tedy cenu předních destiček Raybestos. Těch, které v USA prodávají v maloobchodě za méně než $39 (při dnešním kurzu USD 21,40 je to 834,60Kč). Můžete hádat, jaký rabat (oproti US maloobchodní ceně) Simix má.

Hádáte-li v IT obvyklý rabat 10%, hádáte špatně.

Hádáte-li 30%, tj. rabat obvyklý v supermarketech, hádáte opět špatně.

Jestliže však hádáte dříve kritizovaný rabat zhruba 100%, hádáte zcela správně. Simix je nabízí za 1.600Kč bez daně. Pro mně konečná cena je s DPH 1.904Kč. Americká firma RockAuto.com mi je až domů doručí za $80,04, což je 1.713 korun. Daň ani clo u takto drobných položek neplatím, čili o zhruba 200Kč levněji. A to navíc platím poštovné, které je samo o sobě dražší ne cena samotných destiček:Nákupní košík u RockAuto.

No a teď mi řekněte – co si o tom mám myslet? A zvláště o tom pánovi, co uvedenou praxi tak nestydatě kritizoval? Zkusím ten časopis sehnat a inkriminovanou část článku sem ofotit, protože se mi tomu ani nechce věřit.

1 komentář u „Kázat vodu a pít víno – cena náhradních dílů

  1. to "kázání" je dnes naprosto normální a běžné,naštěstí tu máme inet,kde lze vyhledat,porovnat a agovat ,ovšem dle vlastní úvahy a ty co chtějí mluvit ,
    ať mluví a nejlépe bez přestávky…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..