Proč uživatelé nemají rádi originální software?

Již jsem na svém blogu popisoval peripetie, které čekají na poctivce, kteří si software koupili, namísto aby si jej pohodlně stáhli z Internetu. Dnes mi přišel k mé zakoupené navigaci iGo 2008 mail, který mě přiměl k tomu, abych napsal pokračování.

Jako registrovanému uživateli mi nabízí neuvěřitelně výhodné aktualizace a slevy až 50%. Ne že bych čekal, že nepůjde o kecy, jako tomu obvykle bývá, ale pro zajímavost jsem se podíval, co je nového. A málem jsem šel opět do kolen.
Ta výhodná aktualizace map celé Evropy (2008.4) stojí jen 90€ namísto 130€ a stahuje se z webu. Úžasné. Takže zaplatím 2.520Kč za aktualizaci map. Za kolik že jsem to vloni kupoval komplet balení iGo 8, kde byla nejen krabice, CD, manuál, ale také 2GB karta? Ha, kolem 3000Kč.

A teď si připadám jako naprostý idiot. Takže pouhá licence na nové mapy, se kterou výrobce nemá dodatečné náklady na lisování CD, neplatí distribuční kanál (protože aktualizaci prodává přímo výrobce), neobsahuje žádný hardware byť za pár korun typu té SD karty, co je v plném balení a ono to stojí o mizerných 500Kč méně. Už chápu, jak si připadá člověk, který si nechá vymalovat celý byt, dá za to 10 tisíc Kč a po roce přijde malíř znovu, že mu přemaluje poškozená místa za super cenu pouhých 8 tisíc.

I kdyby změn v mapách bylo 20%, jak na naviextras tvrdí (a moc tomu nevěřím), tak pokud z 3000Kč prodejní ceny odečtu 200Kč na věci typu manuál, CD, SD karta apod. + 8% na marže v distribuci, dostávám se na cenu KOMPLETNÍHO iGo 8 Evropa zhruba 2600Kč. Nebudu spekulovat, kolik v tom může být cena vlastní licence navigačního programu a kolik jsou licenční poplatky za mapové podklady, ale i kdybych počítal plnou cenu, tak 20% z 2600 je 520Kč. Přiznám se, že tak 4-5 stovek za aktualizaci map mi přijde solidní peníz, se kterým bych neměl žádný problém.

Ale platit za pouhou aktualizaci prakticky to samé, co za úplně novou verzi? Až zas budou nějaké chytré hlavy dumat, proč lidi software nekupují a stáhnou si ho třeba z RapidShare, tak ať si vzpomenou na ten opruz, který v NavNGo připravili pro své zákazníky, protože nemůžou použít vlastní SD kartu nebo ať si vzpomenou, jak se firma chová ke stávajícím zákazníkům. Možná pochopí. Možná ne a uslyšíme zase jenom nářky, že lidé za software nechtějí platit, ačkoliv legální software přináší takové množství výhod…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..