Jak banka chrání mé finance

Dnes jsem měl zajímavý telefonát z Raiffaisenbanky. Čekal jsem, že mi opět budou vnucovat kreditky a podobné nesmysly, přestože jsem jim už mnohokrát říkal, ať mi nevolají a nic nenabízí. Jsou neskutečně vlezlí a otravují mě celoročně. Ten dnešní hovor byl jiný. Paní se představila, že je z oddělení bezpečnosti internetových transakcí.

A že se prý na mém účtu objevil pohyb, který je podezřelý. Úplně první myšlenka, která mi projela hlavou, byla, že mi někdo vykradl účet. Ta druhá myšlenka, která okamžitě vystřídala tu první, už byla reálnější a říkala – buď v klidu. Jde o ten nákup koncem března, kdy jsi přes net utratil několik tisíc USD, což běžně neděláš. Pravda, uvědomil jsem si, to jsem dělal poměrně drahý nákup v USA…

Tyhle spekulace mi prolítly hlavou během zlomku vteřiny, než ta paní pokračovala. „Jde o transakci, která proběhla asi před čtyřmi minutami„. To jsem absolutně nechápal. Jediné, co jsem před pár minutami dělal, bylo dokoupení kreditu pro Kiva.org ve výši $4.22. Jak jsem se již svěřil v mém článku, koncem minulého roku jsem půjčil jsem na nějaké projekty. Vše kupodivu probíhá zcela bez problémů, podnikatelé z rozvojových zemí platí (pravda, jeden měl trochu zpoždění) a tím, jak splácí části svého úvěru, mi u Kivy narůstá množství mých volných prostředků. No a tak něco přihodím, abych se dostal na minimální půjčitelnou částku $25 a opět někomu půjčím. Tentokrát mi chybělo právě $4.22, abych mohl půjčit paraguajce na nákup zboží pro její obchod.

Tak se nevěřícně ptám té paní z banky: to mi voláte kvůli těm čtyřem dolarům, co jsem teď platil Kivě? No a prý že ano. Tak jsem potvrdil, že je to v pořádku a hovor byl u konce.

Nejsem Děd Vševěd, nepracuju v bance, abych znal všechny její pochody, ale tohle jsem opravdu nepochopil. Kdyby šlo o ten březnový nákup v opravdu vysoké hodnotě, neřeknu ani slovo, běžně utrácím přes net do 200USD za měsíc, takže tam šlo najednou o velký skok a navíc jsem platil někomu, komu nikdy předtím. Plně bych pochopil, že má banka obavy, zda jsem tolik peněz pryč převáděl opravdu já. Pochopil bych i, kdyby mi Kiva strhávala týden co týden nějaké malé prostředky a banka měla obavu, zda mi někdo „nenápadně“ po malých částkách nevysosává účet. Ale v kontextu pohybů na mém účtu mě jejich starost o 4 dolary zaslané Kivě (poměrně renomované americké neziskovce) opravdu dost pobavila. Přitom když už se chtěli tolik starat, mohli volat v březnu a nebo před týdnem, kdy jsem posílal 153 dolarů  do Číny. Tam bych se bál nějakého zneužití.

Máte podobné zkušenosti?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..