Pečárkový mls

Dnes se s vámi podělím o skutečně primitivní, ale o to lepší recept na skvělou houbovou baštu. Potřebovat budeme pečárky (čili žampiony), sůl a bazalku.

Houby je třeba nakrájet na tlusté plátky. A když říkám tlusté, skutečně myslím tlusté: 0,5-1cm. Poté je třeba vzít kvalitní pánev a pořádně to rozpálit. Zde je totiž tajemství úspěšně připraveného mlsu. Houby se nesmí dusit, musí se…. no, jak to nazvat – když tam není olej, smažení to nebude… tak řekněme grilovat. A protože začnou celkem brzy pouštět šťávu (nezapomeňte, že čerstvé houby obsahují víc než 90% vody!), musí to jít rychle, jinak začnou šťávy pouštět moc a budeme mít houby dušené ve vlastní šťávě.

Takže jakmile je pánev skutečně důkladně rozpálená, mrskneme tam tlusté plátky hub a občas mícháme. V žádném případě nesolíme, tím bychom ještě rychleji nastartovali uvolňování vody z hub. Máme-li pořádně rozpáleno, tak ty kousky vody, co houby pustí, se okamžitě odpaří a navíc pláty hub od grilování získají krásnou zlatou barvu. Ať bude pánev rozpálena sebevíc, nebude to trvat déle než pár minut a houby začnou pouštět šťávy tolik, že nemá smysl pokračovat. V tu chvíli okamžitě odstavíme, posolíme, posypepe sušenou bazalkou, promícháme a necháme chvilku odležet.

Je to výborné jak teplé, tak studené. Kdo chce, může houby grilovat o něco menší dobu, budou pak více křupavé. Bát se nemusíte  – pečárky se dají jíst i syrové, takže byť o něco kratší tepelná úprava rozhodně není nic nebezpečného. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..