Variace na salát Som Tam

Jeden z mých nejoblíbenějších receptů na thajský pálivý salát.

Salát jménem som-tam jsem poprvé okusil v Thajsku. V každé vesnici vám ho udělají na počkání za 10-20 báhtů (5-10Kč). Úzkoprsého Evropana by mohlo odradit, když vidí Thajce, jak hodí do moždíře živého kraba a rozmělní ho na kaši, ke které přidá další ingeredience, ale je třeba zahodit předsudky, protože výsledek jednozančně stojí za to.
Základem salátu je nasekaná nezralá papája – a v tom je právě v ČR háček. Za prvé je papája neskutečně drahá, za druhé se neprodává nezralá a za třetí ty zakrslíky, co se k nám pod názvem „papája“ dovážejí, by v Thajsku vyhazovali, asi jako se u nás nejedí planá jablka. Původně jsem tedy papáju nahrazoval okurkou, po návštěvě thajských restaurací v Praze jsem recept trochu pozměnil a používám také mrkev. Recept berte spíš jako variaci do českých podmínek než jako původní originální thajský som-tam, na ten si musíte do Země úsměvů zajet sami.

Co je potřeba pro 3-4 slušné porce:

  • jedna salátová okurka + zhruba 30-40dkg karotky
  • tři rajčata
  • jedna limetka
  • 100g pražených slaných arašídů
  • čili
  • 100g tenkých čerstvých fazolí
  • dva strouzky česneku
  • ústřicová omáčka, o něco horší je sépiová (např. tato)
  • volitelně tamarind a sušené krevetky

Dáme to dohromady
Začnu tím, že nastrouhám oloupanou okurku na velké slzy a oloupanou karotku na jemné proužky. Rajče nakrájím na kousky tak 2x1cm. Vše dám do porcelánové misky, nastrouhám česnek, přidám vymačkanou limetu, čili a zhruba 1-2 polévkové lžíce ústřicové omáčky, čili, krevety a dlouho a pečlivě promíchám.
Mám-li tamarind, umixuji ho spolu s vodou na jemnou kaši, kterou do salátu přidám spolu s předchozími ingrediencemi. Půlku fazolí nakrájím na 2-4cm kousky a spolu s oříšky vmíchám do salátu a nechám odležet v lednici. Podává se se zbylými fazolkami, které se přikusují.
Poměr karotka/okurka a množství čili nechť si každý upraví dle své chuti, pamatujte si ale, že po správném som-tamu se brečí!

Som Tam

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..