Divíte se, že lidi kradou software? Nedivte se.

Malé zamyšlení s několika příklady z praxe.

Všichni víme, že krást se nemá. Ani software, a to přesto, že ukradené auto okradenému chybí, zatímco zkopírovaný software nikomu neubyl.
Pokusím se trochu zamyslet nad tím, proč si lidi SW raději kopírují, než aby za něj zaplatili.
Prvním jednoznačně nejrozšířenějším důvodem je úspora peněz. Napirátěný SW nestojí na pořízení prakticky nic než trochu času. Občas je dobré se zamyslet nad tím, proč software v USA stojí i po kurzovém přepočtu na Kč méně než ten samý software u nás, zvláště vezmete-li v úvahu rozdílnou kupní sílu – dle posledních informací je průměrný příjem američana $33.500 ročně (670 tisíc Kč), zatímco u nás 252 tisíc Kč, tj. ani ne polovina..
Cesta, jak s tímto bojovat, je stanovení rozumné ceny. Například Windows XP Home OEM. V USA se prodávají za zhruba $80, což je 1/418 roční mzdy (a to je v ceně ještě RAM, protože prodávat OEM bez počítače nejde).
U nás se to samé prodává zhruba za 2.140Kč, což je 1/117 roční mzdy. Jinými slovy, průměrný američan chtějící svou výplatu utratit za Windows XP Home OEM, si koupí takovýchto licencí 418 (a získá k tomu i 418 kusů – byť malé – RAM). Průměrný čech dělající to samé takových licencí koupí 117. Zhruba 3,5x méně. Za ten samý software se stejnou užitnou hodnotou s prakticky nulovými mezními náklady na výrobu další kopie.
Až zase někde uslyšíte, jak jsou na tom v Americe dobře, že mají malou míru pirátství, zkuste ti představit, že by tam stály tyto Windows XP Home OEM $285. Myslíte si, že by míra pirátství zůstala stejně nízkou? Naopak si představte, že by Windows XP Home OEM u nás vyšly na 600Kč (v poměru k příjmům to samé, co nyní stojí v USA). Stálo by za to lidem shánět nelegální verze?

 Druhým důvodem může být určitá nechuť lidí platit za cokoliv. Takový člověk pak věnuje neuvěřitelné úsilí tomu, aby upirátil program za 200Kč a už neřeší, že kdyby čas ztracený hledáním cracků věnoval tvůrčí činnosti, měl by ho za 30 či 60 minut legálně. S tím lze cokoliv nadělat – když někdo pirátí z principu, neexistuje proti tomu účinná obrana.

Třetí důvod osobně chápu nejvíc. Nedokážete si představit, jak člověka naštve, když za něco zaplatí a v důsledku je za svou poctivost potrestán. Například jsem si koupil špičkový shell pro Windows Mobile nazvaný Wisbar Advance. Při koupi to po mně chtělo uživatelské jméno, ke kterému mi to vygeneruje patřičný aktivační kód. Problém je, že jsem si dovolil narodit se rodičům, majícím v příjmení diakritiku. Aktivační mail, který jsem následně dostal, obsahoval zmršené jméno a nefunkční licenční klíč.
Jako legální uživatel musím řešit problémy, na které nelegální uživatel vůbec nenarazí. Kdybych si na netu našel crack, můžu místo aktivačního čísla zadat cokoliv a mám po starostech. Protože jsem si program poctivě koupil, musím teď autory uhánět a jsem zvědav, jak to celé dopadne.
Podobně biti jsou třeba majitelé originální verze navigačního programu iGO My Way. Pirát si program stáhne z Internetu, přidá poslední mapy a má skvěle funkční software za nulovou cenu.
Oproti tomu poctivý uživatel si zakoupí program. Protože je program chráněn tím, že je vázán na konkrétní paměťovou kartu, musí si s programem koupit i tu kartu, přestože je mu úplně k ničemu – platí daň za poctivost. To však není vše – pokud nechce neustále prohazovat paměťové karty a na kartě s iGo už moc místa nezbývá, pořídí si 4GB kartu a rád by si na ní iGo přehrál. Výsledek je takový, že má smůlu – iGo se mu nerozeběhne. No a do třetice všeho zlého pak vyjde aktualizace s podporou dopravního zpravodajství. Zatímco pirát si zadarmo stáhne mapy z dubna 2007 roku a je za vodou, oficiálnímu a poctivému uživateli je nabídnuta pouze verze z ledna 2006. Výsledek? Legální poctivý uživatel:

  • zaplatil za MiniSD kartu, i když jí vůbec nepotřebuje a nechce
  • vždy, když chce navigaci používat, musí prohazovat karty v PDA
  • má k dispozici jen zastaralé mapy
  • je bez možnosti za rozdílovou cenu získat mapy novější

Zvláště uživatelé ze sektoru domácností, kde šance na odhalení používání nelegálního software je minimální, si legální programy kupují s tím, že chtějí podpořit autory za program, který jim usnadňuje život; z pocitu, že se chovají slušně. Je ale naopak od výrobců software slušné, že své zákazníky za jejich poctivost trestají aktivačními problémy, na které piráti nikdy nenarazí?

5 komentářů u „Divíte se, že lidi kradou software? Nedivte se.

  1. Souhlas, s aktivací u Pohody 2007 jsem se vyvztekal, jako pes (jsme legální uživatelé), pirát s tímhle problém nemá. Jestli chtějí ve Stormware trestat své platící klienty za to, že jejich programy nekradou, tak tou aktivací se jím to tedy povedlo dokonale.

  2. a jeste druha vec, ktera mne hodne pobavila.. prectete si na zive.cz jak si koupili Windows Vista od piratu co jim poslali spam mailem.
    ve vysledku byly se systemem od piradu spokojenejsi nez z originalnimm 🙂 nejen, ze se tvaril jako originalni a prosel ovrenim pravosti, ale stahli si ho z pohodli domova, zaplatili kartou, jeden rar se nejak nedotah, tak jim napsali mail a behem chvile meli odpoved a novy link ke stazeni.. a jeste za zlomek ceny originalnich..
    zive.cz: Koupili jsme piratska Windows Vista, klobouk dolu!

  3. zdravim…..tvuj Clanek je pravdivy a to doslova ja mam vistu ultimate i se servis packem 1a hodne jsem u pc a ted zrovna shanim klic na mobile shell¨ale musim se priznat…vse nelegalni a bez starosti jen chvile hledani ale taky bych byl pro aby bylo vse koupene ale myslim ze to se nikdy nestane kdyz to jde tak proste vse se bude kopirovat..a jake mas pda???jinak ten mobile shell je super vec..opravdu zajimavy clanek…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..