Sdílená jízda taxíkem

Na iDnes vyšel článek Spolujízda taxíkem. Nový trend amerických velkoměst. Okamžitě po přečtení mě napadlo: to zase Amerika objevila Ameriku! Něco podobného už dávno funguje (ale jinde).

Při naší první návštěvě Íránu jsme toto používali celkem často. Sběrné taxi je prostě výchozí stav. Kdykoliv si místní zastaví taxi a řekne, kam jede, automaticky se předpokládá, že jde o sdílenou jízdu. Řidič pak po cestě zastavuje dalším pasažérům, jedoucí podobným směrem, a samozřejmě postupně vykládá pasažéry na požadovaných místech. Často se tak stává, že jede málokdy prázdný, protože vždy alespoň jeden pasažér se veze. Poměrně vtipné situace nastávají, když se do taxíku žene pár či dokonce dvě ženy, protože taková cizí žena samozřejmě nesmí sedět vedle cizího chlapa, takže nastávají škatulata, aby rozsazení bylo korektní. Čili když byly ženy v převaze, seděly v Paykanu (tenkrát jediná myslitelná značka taxíku) vzadu spolu s mojí manželkou, zatímco já vpředu u řidiče. Naopak jedna cizí žena mohla bez problémů sedět vpředu a já s manželkou a případně dalším pasažérem vzadu. Ssamozřejmě vždy v kombinaci manželka u okna a já uprostřed, cizí chlap vedle ní prostě nesměl. Žena na sedačce vedle řidiče nevadila, protože tam nehrozil díky mezeře a řadicí páce fyzický kontakt.

Pokud si pasažér zastaví prázdný taxík a přeje si privátní jízdu (tzn. tak, jak to známe z Evropy, kdy se nikomu dalšímu nezastavuje), tak stačí říct درب بسته
(dar baste neboli „zavřené dveře“) a následuje jízda komfortnější, ale výrazně dražší. Ostatně pokud si zastavíme taxík jako cizinci (což je na první pohled poznat, minimálně kvůli světlé pleti a rysům tváře), automaticky se předpokládá režim „dar baste“ a o to, že máte zájem o sdílenou jízdu, si musíte říci – نه درب بسته neboli „na dar baste“ – žádné zavřené dveře.

Při naší druhé návštěvě jsme jezdili výhradně na „dar baste“, měli jsme s sebou malou dcerku a tak jsme vždy zabrali celý taxík 🙂

Takže gratuluji američanům k objevení sdílených taxíků a doufám, že jim budou fungovat tak dobře, jako fungují ty íránské.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..