Při mé nedávné dovolené v Maďarsku jsem ochutnal jídlo, které mě opravdu oslovilo – pikantní, velmi chutné a přitom vypadalo, že je uvařeno z běžně dostupných surovin. Po návratu domů jsem začal shánět recept, až jsem přišel na to, že v češtině ho neseženu. Požádal jsem o pomoc známého, co umí maďarsky (kterému tímto ještě jednou děkuji). Postup opravdu není komplikovaný a výsledek mě mile překvapil.
Brassói aprópecsenye
Pro čtyři až pět jedlíků budeme potřebovat:
- 60dkg vepřové kýty či panenky
- 10dkg slaniny
- 20dkg cibule
- 4 strouzky česneku
- kávovou lžičku drcené majoránky
- 25dkg kuliček hrášku (tzn. buď 400g konzervu sterilovaného nebo cca půl kila čerstvého)
- 1kg brambor
- kmín, sůl, pepř, olej
- petrželovou nať (může být i sušená)
- špičatou pálivou papriku
- Brambory oškrábeme, nakrájíme na kousky cca 3x3x3cm a v osolené a okmínované vodě necháme vařit. Pozor, nikoliv však do měkka, musí být trochu tvrdé.
- Zatímco se brambory vaří, maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na proužky cca 1x1x5cm, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Pro mně nejhorší přípravnou prací bylo nakrájet slaninu na tenké proužky zhruba velikosti sirky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a žilek, nakrájíme na drobné kostičky. Petrželovou nať omyjeme a nakrájíme nadrobno. Tím jsou přípravné práce hotové.
- Na pánev dáme slaninu a vypražíme dokřupava. Zde je třeba se nebát – v počátcích svých kulinářských experimentů jsem se bál slaninu moc vypražit, protože jsem nechtěl, aby se spálila, až na ní budu dalších x minut smažit cibuli. Obavy byly liché, po přidání cibule se slanina nasákne její šťávou a naopak už nemám šanci slaninu pořádně vypražit. Pak přidáme česnek a cibuli, přiklopíme a necháme změknout. Cibule by se měla začít rozpadat na kroužky.
- Přidáme maso a na prudkém ohni 2-3 minuty opečeme, pak posypeme majoránkou, osolíme a vydatně opepříme (pepře se nebojte, je pro toto jídlo důležitý), přikryjeme pokličkou a necháme dusit na mírném ohni doměkka. Pokud by se stalo, že se vyvaří šťáva, podlijeme teplou vodou či vývarem.
- Zatímco se maso dusí, připravíme hrášek. Sterilovaný slijeme, čerstvý vyloupáme, omyjeme, podusíme ve slané vodě a poté slijeme. V původním receptu je hrášku 40dkg, což mi však přišlo moc. Použil jsem konzervu s 25dkg pevného podílu a přišlo mi to akorát.
- Nyní by měly být uvařené brambory. Na pánvi či kastrolu rozpálíme olej a brambory opečeme. Pokud jsme je uvařili až doměkka, budou se nám nyní patlat.
- Smažíme brambory a během toho necháme šťávu v masu odpařit až na omastek (kdo má rád šťavnatější, nemusí), přidáme hrášek, opět posolíme a popepříme a necháme hrášek ohřát na teplotu masa. Přimícháme petrželku.
- Nyní opečené brambory nasypeme k masu tak, aby byly co nejvíc vespod a mohly důkladně nasát šťávu z masa. Požitkáři důkladně promíchají, estéti se budou snažit udržet maso a brambory na sobě.
- Majitelé elektrických plotýnek je nyní mohou vypnout a využít zbytkové teplo, ostatní nechají cca 5 minut na mírném ohni spojit chutě brambor a masa. Posypeme jemně nakrájenou paprikou a podáváme.
Nezbývá než doufat, že se vám to povedlo a popřát dobrou chuť!
!++8++!