Brassói aprópecsenye

Při mé nedávné dovolené v Maďarsku jsem ochutnal jídlo, které mě opravdu oslovilo – pikantní, velmi chutné a přitom vypadalo, že je uvařeno z běžně dostupných surovin. Po návratu domů jsem začal shánět recept, až jsem přišel na to, že v češtině ho neseženu. Požádal jsem o pomoc známého, co umí maďarsky (kterému tímto ještě jednou děkuji). Postup opravdu není komplikovaný a výsledek mě mile překvapil.

Brassói aprópecsenye

Brassoi

Pro čtyři až pět jedlíků budeme potřebovat:

  • 60dkg vepřové kýty či panenky
  • 10dkg slaniny
  • 20dkg cibule
  • 4 strouzky česneku
  • kávovou lžičku drcené majoránky
  • 25dkg kuliček hrášku (tzn. buď 400g konzervu sterilovaného nebo cca půl kila čerstvého)
  • 1kg brambor
  • kmín, sůl, pepř, olej
  • petrželovou nať (může být i sušená)
  • špičatou pálivou papriku
  1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kousky cca 3x3x3cm a v osolené a okmínované vodě necháme vařit. Pozor, nikoliv však do měkka, musí být trochu tvrdé.
  2. Zatímco se brambory vaří, maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na proužky cca 1x1x5cm, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Pro mně nejhorší přípravnou prací bylo nakrájet slaninu na tenké proužky zhruba velikosti sirky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a žilek, nakrájíme na drobné kostičky. Petrželovou nať omyjeme a nakrájíme nadrobno. Tím jsou přípravné práce hotové.
  3. Na pánev dáme slaninu a vypražíme dokřupava. Zde je třeba se nebát – v počátcích svých kulinářských experimentů jsem se bál slaninu moc vypražit, protože jsem nechtěl, aby se spálila, až na ní budu dalších x minut smažit cibuli. Obavy byly liché, po přidání cibule se slanina nasákne její šťávou a naopak už nemám šanci slaninu pořádně vypražit. Pak přidáme česnek a cibuli, přiklopíme a necháme změknout. Cibule by se měla začít rozpadat na kroužky.
  4. Přidáme maso a na prudkém ohni 2-3 minuty opečeme, pak posypeme majoránkou, osolíme a vydatně opepříme (pepře se nebojte, je pro toto jídlo důležitý), přikryjeme pokličkou a necháme dusit na mírném ohni doměkka. Pokud by se stalo, že se vyvaří šťáva, podlijeme teplou vodou či vývarem.
  5. Zatímco se maso dusí, připravíme hrášek. Sterilovaný slijeme, čerstvý vyloupáme, omyjeme, podusíme ve slané vodě a poté slijeme. V původním receptu je hrášku 40dkg, což mi však přišlo moc. Použil jsem konzervu s 25dkg pevného podílu a přišlo mi to akorát.
  6. Nyní by měly být uvařené brambory. Na pánvi či kastrolu rozpálíme olej a brambory opečeme. Pokud jsme je uvařili až doměkka, budou se nám nyní patlat.
  7. Smažíme brambory a během toho necháme šťávu v masu odpařit až na omastek (kdo má rád šťavnatější, nemusí), přidáme hrášek, opět posolíme a popepříme a necháme hrášek ohřát na teplotu masa. Přimícháme petrželku.
  8. Nyní opečené brambory nasypeme k masu tak, aby byly co nejvíc vespod a mohly důkladně nasát šťávu z masa. Požitkáři důkladně promíchají, estéti se budou snažit udržet maso a brambory na sobě.
  9. Majitelé elektrických plotýnek je nyní mohou vypnout a využít zbytkové teplo, ostatní nechají cca 5 minut na mírném ohni spojit chutě brambor a masa. Posypeme jemně nakrájenou paprikou a podáváme.

Nezbývá než doufat, že se vám to povedlo a popřát dobrou chuť!
!++8++!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..