Touch HD – měření prodlev u telefonování

Setkal jsem se s tím, že někomu přišlo zpoždění u příchozího hovoru, které jsem popisoval v předešlém článku, jako moc dlouhé. Dokonce se našli i hulváti, co mi za to nadávali, že to není pravda, že si vymýšlím, že Touch HD tohle nedělá. Spíš bych to viděl na nižší IQ oněch hulvátů, kteří sami sobě většinou nevolají a tudíž netuší, že volající si už drahnou dobu myslí, že volaný telefon nebere, zatímco onen volaný vůbec netuší, že k němu nějaký hovor „putuje“. Udělal jsem tedy pár testů a zde přináším hodně zajímavé výsledky.

Volal jsem vždy z pevné linky a to buď na mobil nebo na Touch HD. Jako referenční jsem zvolil volání na mobil Siemens. Tam vyzváněcí melodie a tůtání (tón na pevné oznamující, že to na druhé straně zvoní), začínají hrát prakticky současně. Občas začne o zlomek sekundy jeden či druhý, ale vesměs to vyjde nastejno.

Připravil jsem tedy následující testy, při kterých jsem volal z pevné na Touch HD. Všechny testy mají splněny následující podmínky:

  • na PDA běží na pozadí akorát ActiveSync, TotalCmd a Pocket Outlook
  • volná paměť 55%.
  • start na stopkách jsem stiskl hned, jak se v pevné ozvalo vyzváněcí tůtání a zastavil jsem je v momentu, kdy se z PDA začalo ozývat vyzvánění. Kdybych měl reakční dobu i třeba půl sekundy, je to vcelku jedno, protože bych o půl sekundy později stiskl start, ale i stop, takže chybu reakční doby bych prakticky vyloučil
  • asi 230 kontaktů
  • vyzváněcí tón je samozřejmě normální, není to nic s dvouvteřinovým tichem na začátku

1) Pro Touch HD nejpříjemnější varianta. PDA je zapnuté, spuštěná aplikace Phone, která je navíc aktivní. Krátce předtím jsem měl navíc příchozí hovor, čili vše potřebné by mělo být už v paměti nebo cachováno. Čistě modelová situace, na příchozí hovor nikdo z nás takhle připraven nečeká.
První měření: 1,8s
Opakovaná měření: 1,6-1,8s

Zajímavý poznatek, že i v nejpřipravenějším stavu má Touch HD oproti mobilu skoro dvouvteřinovou prodlevu. Nic, za co by se umíralo, ale je to poměrně dost překvapivé, zvláště s přihlédnutím k hardwarové výbavě, kterou Touch HD disponuje (oproti šest let starému mobilu).

2) Volání z pevné na PDA, přičemž na PDA běží nějaká normální aplikace (vybral jsem Album) a PDA je ve vypnutém stavu. To je nejběžnější scénář, protože na příchozí hovory většinou nečekám se zapnutým PDA a spuštěnou aplikací Phone.
První měření: 8,1 sekundy.
Druhé měření dělané hned poté: 7,6s
Třetí opakované hned po druhém: 6,8s
Čtvrté měření, kdy jsem mezi tím spustil ještě pár jiných aplikací, zase je pozavíral, až jsem skončil zase pouze u běžícího Alba: 7,4s

A zde jsme již u pořádného „průseru“. Aby volajícímu jeho telefon 7-8 sekund tvrdil, že to volanému zvoní a volaný byl přitom zcela v klidu, to je velmi nepříjemné. 7-8 sekund se zdá být celkem krátká doba, ale když na něco čekáte, vleče se čas jak slimák a i blbých 8 sekund vám přijde jako věčnost. V praxi jsou to 2-3 vyzváněcí tůtání na straně volajícího, takže můžete zapomenout na to, že si všimnete, že vás někdo prozvonil. Může se stát totiž přesně toto:

  • volající slyší vyzváněcí tón, nechá ho doznít, aby měl jistotu, že zvonění volaný slyšel a típne to
  • pokud má volaný zapnuté PDA, tak se mu najednou zpomalí (co byste chtěli od nějakých uloudaných 500MHz, že )
  • pokud má volaný vypnuté PDA, tak se mu zapne podsvícení
  • po pár vteřinách se objeví dialog s příchozím hovorem, který opět zmizí
  • na horní liště se objeví symbol zmeškaného hovoru

Měl-li tedy prozváněný telefon v kapse, nepozná lautr nic, dokud se nepodívá na displej. Když má štěstí, uslyší trošku melodie, protože Touch HD nějakou dobu trvá, než pochopí, že telefon už nemá zvonit (dočtete se dále).

3) Posledním testem bylo spuštění nějaké náročné aplikace a zapnuté PDA. Simuloval jsem tedy situaci, že vás někdo zastihne uprostřed práce s PDA nebo třeba při jízdě autem. K mému překvapení se zpoždění pohybovalo „pouze“ okolo osmi sekund, tzn. srovnatelné s vypnutým PDA s nenáročnou aplikací.

Během testování jsem narazil na zajímavou věc. Touch HD má totiž, přestože jde o bezdrátový přístroj, neskonale dlouhé vedení. Ve chvíli, kdy na pevné ukončíte volání (ve fázi vyzvánění), tak Touch HD zhruba ještě 6 vteřin poté hraje vyzvánění melodii a vibruje jako o život.

Naměřené hodnoty vám mohou připadat jako zanedbatelné, nicméně zkuste si vzít k ruce aspoň hodinky a změřit si, jak „dlouhých“ může oněch 8 nebo 6 sekund být. Zavolejte si na svůj normální mobil, odměřte si 8 vteřin a představte si, že teprve TEĎ by vám zázrak za 15 tisíc začal vyzvánět. To nemyslím obrazně, vážně si to zkuste. Budete překvapeni.

Co dodat závěrem? Ten ať si každý udělá sám. Pro mně je to opět důkaz, jak Microsoftu a jeho Windows Mobile se svojí 15 let starou koncepcí ujel vlak. Telefonní aplikace ve Windows Mobile totiž – soudě dle jejich neskutečné pomalosti – nemají žádnou vyšší prioritu, takže systém s nimi zachází stejně pomalu jako s jinými běžnými aplikacemi. Zde se nabízí srovnání třeba se Symbianem, který o prioritách samozřejmě ví a jeho telefonní část funguje špičkově, bez prodlev. Bohužel pro mně však nemá tak široký záběr v dostupných aplikacích a ani práci s nimi Symbian nezvládá nejlépe (pomalost, neohrabanost).

A zatímco třeba u anglického slovníku přežiju, že mi aplikace startuje 8 sekund, tak pokud je stejně dlouhá reakční doba na příchozí hovor, i retardovaný jedinec pochopí, že tu prostě není něco správně. U Microsoftů to buď nepochopili a nebo je jim to jedno. Nevím, která varianta je pro zákazníky horší.

PS: Poslední HD Tweak jsem samozřejmě zkoušel a problém nevyřešil.

Aktualizace 7.1.2009: natočil jsem prodlevy na video, viz tento článek.

16 komentářů u „Touch HD – měření prodlev u telefonování

  1. Dobrý den,
    díky za Vaše kvalitní poznatky a testy "přímo z praxe". Na jednu stranu je dobré si přečíst všechny superlativy v recenzích, ale přesně tyto Vámi zmiňované problémy přece jen to nadšení trochu zmenšují. Proto bych se rád zeptal na jednu věc: I přes tyto zjevné problémy, vyplatí se stále si HTC HD pořídit? Osobně mi nevadí nijak zásadně trable uvedené v předchozích článcích, ale tohle už je celkem závažná věc. Nebo jinak, stalo se Vám, že osoba, která se po Vás sháněla, zavěsila z důvodu, že "jste telefon nebral"? Díky za odpověď a těším se na další testy.

  2. Ahoj Lubore,
    pekny test, ale v Touch HD musi byt neco shnileho. Tohle jsou silene hodnoty, ktere byly snad na prvni ROM u MDA II.
    Od HTC Artemis takove prodlevy neznam.

    Mohu vyzkouset – HTC Kaiser (ROM od TMO), WM 6.0 prodleva 2 s max (ale vetsinou se mi ozve vyzvaneci ton u ucha a Kaiser zacina hrat)

    HTC Touch Pro (ROM od TMO), WM 6.0 prodleva 2,5 s max.

    BTW: WM maji priority pro procesy…

  3. [1] Jak jsem napsal už v dřívějším článku – pokud někdo Windows Mobile používá a chce u nich zůstat (například kvůli aplikacím) a zároveň nemívá desítky hovorů denně, dá se to přežít. Připadáte si sice tak, jako kdybyste přesedl z Trabanta do BMW, řadu pozitiv vnímáte, ale přesto vás děsně žere, že zatímco v Trabantu jste šlápl na plyn a ono to nějak jelo, byť mizerně, tak v BMW šlápnete na plyn, čekáte 8 sekund a pak se to teprve rozjede, byť potom už lépe, než jezdil Trabant. Prostě nic není černobílé, nebudu Touch HD ani nekriticky obdivovat, ani nenávistně zašlapávat. Co mi vadí, to zkritizuji, co se mi líbí, to pochválím.

    Pořád si stojím za tím, že pro mně to byla výborná volba. Dokončuji teď článek o tom, jak z pasktvilu s neschopným Microsoftím+HTC bazmekem udělat celkem použitelný mobil. Potom člověk získá jeden přístroj, který umí skoro vše a který nemá problém vydržet dva-tři dny, což jsem nečekal ani v nejlepších představách.

    To, že by někdo zavěsil, se mi stalo jen jednou, přece jen většina lidí nechává zvonit déle než osm vteřin, ale když k tomu přidáte i fakt, že chvíli trvá, než HD od někud vylovíte (nejlepší je "zašprajclé" v kapse), pak už opravdu hrozí problém. Jak říkám, kdybych měl desítky příchozích hovorů denně, asi by uvedená vlastnost byla důvodem, proč bych si to ještě hodně rozmyslel.

  4. Zajimalo by me, jak jste nasimuloval tu 8 vterinovou prodlevu. Nemate tam nejaky software na spravu pripojeni, na spravu telefonni casti, cokoliv? Protoze at zkousim jak zkousim, vic jak 2 vteriny dlouhe zpozdeni (uznavam, i to je moc) nikde. Ani kdyz koukam na film a zavolam si, ani kdyz mam pustenou navgaci, ani kdyz mam zarizeni uplne nacpane spustenymi aplikacemi a mam ho vypnute…

    8 vterin mi to trva od chvile, co zmacknu tlacitko vytacet na prvnim zarizeni az do prvniho tonu na HDcku…

  5. Ahoj René, já samozřejmě vím, že WM mají 256 úrovní priorit pro procesy, nicméně těžko si dokážu představit, že by byly nějak obzvlášť využity v těch telefonních aplikacích. Když si vzpomenu, co všechno a jak rychle stíhala moje Amiga se 7MHz CPU a když doslova vidím, jak se na obrazovce PDA vykreslují jednotlivé ovládací prvky a to jde o mašinu s 500MHz CPU, opravdu mám pocit, že je ve WM něco shnilého.

    Ne že bych byl děda vševěda, ale představoval bych si, že aplikace pro telefonování (zpracování příchozích/odchozích hovorů) bude ve WM neustále aktivní a jednou z nejvyšších priorit, aby reakce na událost sítě byla prakticky okamžitá. To se ve WM evidentně neděje, protože na první pohled je vidět, jak se v horní liště začíná objevovat ikona hovoru a co dá WM práce to vykreslit (problikávání apod). Co bych měl v PDA shnilého nevím, po hardresetu jsem tam nacpat od SBSH Pocket Weather, iLauncher, PocketBreeze a PhoneWeaver, na Today pak ještě VBirthday a Annivesary. Dřív jsem namísto PhoneWeaveru pro správu profilů měl PocketAlarm, prodlevy prakticky stejné. TouchFlo letělo samozřejmě pryč už první týden.

    Teď jsem pro zajímavost udělal softreset, nechal vše naběhnout, žádnou aplikaci nespouštěl, počkal raději 2 minuty, aby se to "usadilo" a PDA vypnul. Zavolal jsem si a první tóny melodie se ozvaly za 5,46s. Taskmanager hlásí celkem 20 spuštěných systémových procesů, kolem 99% idle CPU.

    Pokud si vzpomenu, vezmu doma video, natočím to a dám to na YouTube jako své první video 🙂

  6. Já ti Lubore samozřejmě věřím, ale tohle není normální. Ne že by se někdy MDA nezpomalilo a nebylo znát vykreslování ovládacích prvků, ale to co líčíš je přístroj, který bych fakt nechtěl používat a na telefonování bych si ho přes své nadšení do WM nevzal. 🙂

    Vím, že je je to určitě hloupost, ale máš nastaveno v appletu Telefon typ vyzv. na "Vyzvánění"? Zkoušel jsi nějakou výchozí melodii – to znamená ne mp3, kdy ještě navíc dochází k přesměrování čtení na kartu?

    Z toho, co jsi napsal, mne jako potencialni skudce napada
    PhoneWeaver, protoze urcite detekuje telefonni hovory pres TAPI. SPB Phone Suite to dela take, mirne zpomaluje rekce na Touch Pro, ale je to snesitelné.

    Telefonni aplikace musi mit vyssi prioritu – zodpovida za to OEM (HTC).

  7. [5] Fakt o ničem takovém nevím. Jediná věc, která se týká telefonní části a kterou tam mám, je SMSDRFix, abych věděl, komu byla SMSka doručená, protože jinak mi tento úžasný přístroj napíše jen číslo a ne jméno z adresáře. Předpokládám, že za zdržování telefonů asi nemůže.
    Podle mně je vina ve Windows Mobile, protože podsvícení se zapne prakticky v okamžik, kdy by normální telefon začínal vyzvánět. Pak s začne překreslovat horní lišta s ikonou hovoru, pak vyběhne dialog o příchozím hovoru a až pak to začne vyzvánět. Kdyby tušil problém někde v nainstalovaném SW, tak bych čekal, že zpoždění bude v první fázi (zapnutí podsvícení), kdy informaci o příchozím hovoru něco zdrží a nebo naopak v té poslední – tzn. rozsvítí se podsvícení = HD ví, že přichází hovor. Teď to něco zdrží, nicméně jak to "pustí", tak se v mžiku objeví ikonka v liště, dialog a začne hrát melodie. Ale tady je těch 8s "rozpliznuto" mezi všechny zmíněné události poměrně plynule. To video musím natočit.

  8. [7] Nemám pocit, že by PhoneWeaver sahal na TAPI, protože ten nedělá nic jiného, než že mění profily. Takže v noci nastaví ztlumený zvuk, přes den normální zvuky a vibrace, při připojení k ActiveSyncu vypne vibrace, aby se mi netřásl celý stůl a při aktivních schůzkách v PocketOutlooku zapne diskrétní zvuky. Pokud jsem to dobře pochopil, tak ta aplikace neudělá nic jiného, než že v okamžik X zapíše do registrů informace o tom, jaký typ upozornění a jaké melodie se mají použít a řekne systému, že to změnil. To je víceméně vše, v okamžiku, kdy přichází hovor, je v klidu (pokud zrovna nedochází ke změně stavu pro aktivaci nějakého automatického profilu). Protože pokud si vlezu do Settings-Sound and Notifications-Notifications, tak tam mám vždy nastavené to, co odpovídá tomu aktivnímu profilu v PhoneWeaveru. Všechno vyzvánění je typu WAV ve /Windows a /Windows/Rings a navíc jsem si ověřil, že to tak dělá i u 1kB dlouhého diskrétního pípnutí.

  9. birdie:
    Jestli se dobre koukam na obrazky PhoneWeaveru, ukazuje ztracene hovory. Je mozne, ze tyhle informace ctou z call logu nebo pres SNAPI z registru, ale opravdu to vedi asi jen autori. Navic PhoneWeaver pracuje s Wifi, to znamena, ze pravdepodobne importuje knihovnu s exporty funkci pro ovladani radiovych casti…

    Nedalo mi to a zkusil jsem nekolikrat po sobe dalsi test.
    Na HTC Touch Pro je spusteny TomTom (na pozadi bezi messaging).

    Vzdy to probehlo takto – Volajici slysi prvni vyzvaneni a mne blikaji tlacitka (indikace hovoru), ihned pote (jeste predtim nez volany uslysi druhe zvoneni) mi Touch Pro hraje. Vykreslovani dialogu pres celou obrazovku je zcela plynule – takrka nepostrehnutelne. Tohle je pro me snesitelne.

    Jenom doda, ze nemam duvod si vymyslet a HTC zarizeni nekriticky hajit. Na Touch Pro jsem i na ce4you nadaval kvuli jinym problemum. 🙂

    Navic HTC Kaiser pouziva manzelka, ktera ma denne dost prichozich hovoru a na tohle chovani by si urcite stezovala, protoze ji na Windows Mobile trapilo vice veci a chvili trvalo, nez jsem Kaisera dostal do pro ni pouzitelneho stavu. 🙂

  10. Ukazuje, knihovnu možná importuje, ale pořád nevidím důvod, proč by PhoneWeaver měl aktivně zdržovat příchozí hovory. Navíc jsem psal, že jsem místo něj zkoušel i PhoneAlarm a bylo to úplně stejné. A to ten PhoneAlarm ještě navíc hrabe na CellID, protože je schopen přepínat profily podle polohy. Přesto to nebylo o nic horší než s PhoneWeaverem.

    Mně je samozřejmě jasné, že nemáš důvod si vymýšlet, já Ti to věřím, že Ti to šlape bez problémů. Pouze se jsem se snažil popsat mou SW výbavu, že opravdu nemám pocit, že bych měl HD něčím rozvrtané či nabořené. Nehodlám investovat tolik času, abych udělal hardreset (což samo o sobě i s dvěma automatickými rebooty zabere kolem čtvrt hodiny) a pak zkoušel varianty, kolik to trvá hned po HR, kolik po doimportování kontaktů a kolik po různých doinstalovaných aplikacích, i když by to bylo určitě zajímavé.

  11. Ahoj všem. Já mám asi od začátku prosince Touch HD a když jsem hledal aplikaci na automatické zamykání telefonu, vyzkoušel jsem jich několik a mimo jiné i "PocketShield". V nastavovacím menu této alikace byla i položka PSPP, kde se psalo zhruba toto :
    "… Použít skin PocketShield? PSPP je založeno na Windows Mobile 6.1 standardním dialeru, který uspoří kolem 8MB paměti a upozorní vás vyzváněním o 3 vteřiny dříve…"
    Třeba vám to nějak pomůže při dalších testech a úvahách. Hodně štěstí a díky za článek.

  12. Používám HTC TouchPro II a zvonění max do jedné vteřiny, TouchFlo jsem nedeativoval. Řekl bych že ve svém HTC Touch HD budeš mít cosi shnilého.

  13. Pokud bych tam něco shnilého měl, měli by tam i kamarádi s Touch HD a Touch Pro, kteří mají několikasekundové prodlevy také.
    Tak či tak je to prostě špatně. Pokud nic shnilého není, je to průser. Pokud tam "mohlo něco shnít", tak je to také špatně při stylu práce, jaký mám. Měl bych celkem pochopení, kdybych tam den co den instaloval všemožné ptákoviny a warezy. Ale v situaci, kdy používám legální SW od renomovaných firem (SPB, SBSH, Transcreative apod.), se prostě nesmí stát, aby systém takovýmto způsobem nezvládal. Nicméně zvlášť u jednoho kamaráda s Touch Pro vím, že si tam kromě iGo nainstaloval akorát Mobipocket Reader a pár her. Žádné systémové záležitosti, žádné vařené ROMky, víceméně defaultní systém. Přesto má ty prodlevy také.

  14. Tak teď jsem dělal upgrade ROM (oficiální verze, žádné vařené z XDA Developers, takže jsem měl úplně čisté PDA s oficiální ROM bez jakýchkoliv úprav, bez jakýchkoliv dodatečných aplikací, na které by se problémy daly svést. Výsledek? Úplně stejné. Zvonění začne hrát zhruba 6-7 vteřin poté, co je volajícímu indikováno vyzvánění.
    Opět je vidět, jak PDA se prakticky okamžitě probere, pak se do horní lišty začne vykreslovat ikona hovoru, pak se objeví obrazovka s příchozím hovorem a další 1-2 vteřiny poté začně vyzvánění.

    Těm, kteří by opět chtěli hledat chybu všude jinde a jen ne v PDA, tak mohu sdělit, že hned po hardresetu je vyzvánění nastaveno na Ring, nikoliv Vibrate then ring.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..