Guláš z hovězí kližky

Receptů na ty nejlepší guláše najdete všude tisíce. Vyzkoušel jsem jich celou řadu, ale žádný mě vyloženě neoslovil. Tak jsem trochu kombinoval, přidal z každého receptu něco a výsledkem jsem byl natolik mile překvapen, že se o něj rád podělím.

Suroviny na 8-10 porcí:

  • 1kg hovězí kližky
  • 3 velké cibule (asi jako tenisák)
  • 4 lžíce oleje
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce papriky
  • 2 kostky bujónu
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 bobkové listy
  • 2 velké syrové brambory
  • trochu soli, mletého pepře a drceného kmínu

První moje poznámka k surovinám se týká masa. Ať si kdo chce říká také co chce, ale kližka je na guláš nejlepší. Nerozvaří se na vlákna a přitom dokáže být krásně měkoučká. Nebojte se případných blan či tužších částí, rozvaří se. Druhá poznámka se týká cibule. Častokrát jsem četl, že na guláš má být tolik cibule, co masa. Když jsem se o to jednou pokusil, výsledek mi připomínal spíš cibulačku s hovězím než guláš. Pravda je, že ono pořekadlo platí, ale pouze co do objemu a nikoliv hmotnosti. Nicméně konec řečí, jdeme na to.

Cibuli jsem oloupal a v rozmixoval skoro na kaši. Nejste-li líní takové množství cibule krájet na jemno, poslužte si. V papiňáku jsem rozpustil olej a na střední stupeň (nikoliv zprudka!) smažil-dusil cibulovou kaši. To trvá cca 20 minut. Pokud jste cibuli krájeli, měla by v tuto chvíli být rozvařená na kaši. Poté jsem přidal papriku (jak je vidět, opravdu jsem jí nešetřil), promíchal a asi dvě minuty zahříval. Na teplotu si dejte velký pozor, půjdete-li na to zprudka, paprika zhořkne. Následně jsem přidal maso nakrájené na kousky (můžou být klidně i větší, 3x3x3 cm) a zprudka ho ve směsi cibule a papriky opekl. Stále bez pokličky a za občasného míchání. Až maso maličko zhnědlo, přiklopil jsem papiňák obyčejnou poklicí, ztlumil oheň a nechal maso pouštět sťávu. Během následujících 15 minut by se nemělo nic připalovat a maso jen občas promíchat.

Připravíme si litr a 3/4 vařící vody a rozpustíme v něm dva bujóny. Mně se osvědčily jako chuťově nejlepší bujóny Tesco – jeden hovězí a jeden kuřecí. Tento „vývar“ jsem přidal k masu spolu s bobkovým listem, zamíchal a papiňák uzavřel tlakovou poklicí. Následovalo 3/4 hodiny vaření. Po zchlazení papiňáku studenou vodou jsem tlakovou poklici odložil, papiňák vrátil zpět na oheň a přidal nastrouhané brambory na jemném struhadle. To je další dobrý fígl, protože brambory se rozvaří a pustí škrob, který guláš výborně zahustí. A přitom to není takové šizení jako moukou. Dále dle chuti mletý pepř a drcený kmín. Opravdu jen trošku, ať to nepřebije chuť masa. Pod normální pokličkou jsem to klohnil ještě asi 15 minut, aby se nastrouhané brambory dobře rozvařily. Nakonec jsem přidal dvě lžíce kečupu. Kečup má být pořádný, poctivý, např. Heinz. Žádné sajrajty z plastové lahve 950ml za 18Kč! Nemáte-li nepálivý poctivý kečup, tak raději lžíci rajského protlaku nebo raději vůbec nic. No a po dalších zhruba pěti minutách mírného vaření  pro promíchání chutí bylo hotovo.

Jako každý guláš je i tento nejlepší, když se nechá v chladu odležet to druhého dne. Přišlo mi zbytečné dávat do něj víc koření, jako třeba majoránku či česnek. Ale máte-li to tak rádi, fantazii se meze nekladou.

Tak už jen zbývá popřát „dobrou chuť“! Fotky dnes bohužel žádné nemám, protože se po něm rychle zaprášilo, ale jak guláš vypadá asi stejně všichni víte .

2 komentáře u „Guláš z hovězí kližky

  1. Guláš bez česneku je jako tělo bez duše.A na závěr přidat na toto množství asi 1 dcl kvalitního červeného vína a nechat 10 min. povařit.Kečup bych nechal raději k párku.

  2. Díky za zkušenost. Jak v receptu píšu – někdo rád v guláši česnek, jiný majoránku, další oboje – mně to pak moc připomíná jídla ze zabíjačky. Ta mám sice také hrozně rád, ale ke guláši mi to nějak nejde.

    To víno není úplně špatný nápad, na rozdíl od toho kečupu k párku. U párku (samozřejmě je třeba kupovat kvalitní uzeninu z masa a ne 5% masa a zbytek kostní moučka či sojový granulát) si rád vychutnávám chuť masa a kečup mi to akorát kazí.

    Není lepšího důkazu, že 100 lidí, 100 chutí 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..