„Italské“ špagety

Abych si trochu oddychl od učení, vařím dnes oběd a než se mi to dodělá, podělím se s vámi o recept na mé nejoblíbenější jídlo. Je děsně jednoduché, z dostupných surovin, ale vždy se po něm můžu utlouci. Tak abyste věděli, čím mě uctít, až k vám přijedu na návštěvu .

Ingredience pro čtyři jedlíky

  • 4 špekáčky
  • 1 větší cibule
  • 2 strouzky česneku
  • 500g kvalitních špaget
  • 150g rajského protlaku
  • litr vývaru (v nejhorším případě postačí voda či masox)
  • 2-3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • čili, kari, pepř, sůl
  • sýr na posypání (eidam, niva, parmazán), tak 100-200g

Do hrnce dáme vodu a uděláme špagety dle návodu. Doporučuji použít kvalitní semolinové, např. mojí oblíbenou značku Adriana (mívají např. v Makru). Mezi tím, co se voda a špagety vaří, uděláme omáčku.
Špekáčky nakrájíme na malé kostičky. Zde bych rád zdůraznil, že mám na mysli opravdu kvalitní špekáčky a ne trapné napodobneniny nazývané buřtíky, opékáčky apod. kterými se nepoctiví obchodníci snaží zmást spotřebitele, že kupuje špekáčky (které musí splňovat náročné podmínky stanovené minsterskou vyhláškou), zatímco ve skutečnosti dostane něco, co mi připomíná obarvený a ochucený molitan. Jednou v nouzi nejvyšší jsem podobný blivajs zakoupil a výsledek byl opravdu a doslova nepoživatelný.
Takže špekáčkové kostičky hodíme do kastrolu a zprudka osmahneme. Tuk nepřidáváme, protože špekáčky ho pustí samy (zde se mimochodem pozná molitan od špekáčků na druhý moment, molitanové kousky se připalují a nepouštějí tuk. V prvním momentě je však odhalíme již dle nevábné vůně). Špekáčky vysmažíme, jak je komu libo (já mám rád hodně) a pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Smažíme tak 2-3 minuty a přidáme rajský protlak a pokračujeme ve smažení. Když se směs bude maličko chytat dna, nevadí to, protože po přidání vývaru se pustí. Po zhruba minutě až dvou přidáme kari (tak dvě vrchovaté kávové lžičky, velmi mohu doporučit značku Waugh’s), čili (dle chuti, možno přidat až na talířích, pokud se obliba pálivého jednotlivých strávníků hodně liší), trochu pepře a soli.
Promícháme, smažíme tak dvě minuty a poté zalijeme vývarem (pokud se to více chytá dna, zalijeme dříve). Stačí i obyčejná voda, i když vývar je vývar a staré pravidlo hotelových šéfkuchařů zní „nikdy nedolévat jídlo vodou, vždy vývarem“. Mezitím do cca 3dl skleničky nasypeme mouku, dolijeme vývarem a pečlivě rozkvedláme vidličkou a přilijeme do omáčky. Mouka se musí dlouho povařit, takže přiklopíme, přivedeme k varu a tak 10-15 minut vaříme (v této fázi jsem teď já a zbyl mi čas napsat recept ).
V mezidobí bychom měli mít dovařené špagety, nastrouhaný sýr a také česnek (nesmíchávat!). Až se omáčka dovaří, česnek vmícháme (tento tip mám od maminky, chuť česneku pak opravdu lépe vynikne) a můžeme podávat. Špagety zalijeme omáčkou a posypeme sýrem. Pokud je vše v pořádku, sýr by se měl začít roztékat. Zkuste někdy nahradit eidam nivou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..