Taky máte rádi suši?

Dnes mám několik tipů, kam v Praze na dobré suši. A to jak do restaurace, tak i na nákup surovin.

Máte-li k smrti rádi suši a pohybujete-li se v Praze, pravděpodobně následující tipy moc neoceníte, protože už vše dávno víte. Kdyby však ne, můžete se nechat inspirovat. Dnes mám několik tipů na dobré podniky. Zvláště ten, kdo si rád vybírá, nerad se nechává omezovat a vůbec rád ochutnává, oceňuje stravování formou bufetu – sněz, co můžeš. Zde jsou tedy tři tipy, kam v Praze:

Millhouse Sushi

Prvním doporučený místem je restaurace Millhouse Sushi ve Slovanském domě. Relativně malá restaurace nabízí suši na jezdícím pásu. Luxusní zážitek se širokým výběrem za neméně luxusní cenu 699 korun (navíc omezené dobou konzumace) patří k těm lepším.

Interiér Millhouse Sushi

Přesto, že jsem se setkal s názory, že pondnik nabízí obyčejné suši dělané lidmi, co tomu moc nerozumí, se spíš kloním k názorům, že jde o velmi dobrou restauraci.

Makakiko Running Sushi

Mým druhým tipem je Makakiko Running Sushi v obchodním megacentru Palladiu. Ačkoliv nabídka i formou bufetu i způsob podávání na běžícím pásu (jak ostatně sám název napovídá) vyvolává podobnost s Millhousem, veškerá podobnost zde končí. Jelikož Makakiko je umístěno v otevřeném prostoru v nákupním centru, absolutně zde chybí intimní atmosféra. Lidé procházející jen kousek od vás prostě dojmy z místa spolehlivě zlikvidují. Na druhou stranu suši je dobré a nabídka také a čím Makakiko absolutně boduje, je cena. Za osobu si totiž účtuje velmi sympatických 398 korun a pokud zaplatíte do 17 hodin, budete platit dokonce o stovku méně, čili 298 korun za osobu. Pravda je, že večerní menu bývá bohatší než to odpolední.

Makakiko Running Sushi

Jdete-li hlavně ochutnat suši a na atmosféru tolik nehledíte, bude pro vás Makakiko favoritem pro výtečný poměr cena/výkon. Nesmíte se tedy divit, když bez předchozí rezervace neseženete volné místo.

Ambiente Brasileiro

Třetí tip se týká jedné z mých nejoblíbenějších restaurací, Brasileira. Tato restaurace je vyhlášená hlavně výborným hovězím upravovaným na desítky způsobů. I já jsem po několik návštěv netušil, co vše mají v nabídce v takzvaném předkrmovém bufetu. Nechával jsem si totiž prostor pro ono hovězí. Až pak mě napadlo jít někdy prozkoumat jen ten předkrmový bufet a ostatně ten je příčinou, proč se Brasileiro dostalo do tohoto přehledu.

Brasileiro Slovanský dům

Zavítá sem zvláště ten, kdo kromě suši rád ochutná i něco dalšího. Nabídka samotného suši v předkrmovém baru nebývá až tak rozsáhlá – nigiri-zuši s lososem, halibutem a ředkví plus nori-maki z téhož plus někdy vejce, avokádo a mix. Mimo to ale milovníci mořských plodů ocení bohatý salát z chobotnic, čerstvé ústřice, krevetový salát či mušlovou polévku. Navíc je tu spousta ovoce, zeleninových i masitých salátů, speciality z cukínů, rostbífové závitky, sýry, salámy, no prostě každý si vybere.

Zajímavá je opět cena – překrmový bar vyjde na 285 korun, pokud zaplatíte do 18 hodin, pak pouze 255 korun. Brasileiro je můj tip pro ty, co nemusí jen suši, ale také rádi ochutnají výtečné kuchyně řady zemí. Ostatně i zde mohu jedině doporučit rezervaci.

 

Pro méně zkušené gurmány dodám, že restaurace typu „sněz, co můžeš“ se u nás rády „udělají“ na nápojích. Zatímco v USA je běžné, že vámi vybraný nealkoholický nápoj stojí $1 a máte „free refill“, tzn. po dobu vaší návštěvy v restauraci vám onen nápoj zdarma doplňují, u nás nic takového nehrozí a není výjimka, kdy za obyčejnou sodovku zaplatíte 50 korun.

 

Urob si sám

A na závěr tip pro ty, co si suši rádi dělají doma (jako třeba …. zase já  ). Abyste si udělali dobré nori-maki, potřebujete v zásadě několik málo ingrediencí. Sice je jich málo, ale zase jsou naprosto specifické, takže je doma mít asi nebudete:

  • suši rýže

  • rýžový ocet

  • světlá sojová omáčka

  • wasabi

  • nakládaný zázvor

  • řasy nori

  • samozřejmě bambusovou podložku

  • a pak náplň – čerstvá ryba, zelenina, vejce, avokádo…

Problém je v tom, že se tyto ingredience docela špatně shání a když už, bývají nesnesitelně drahé. 40g wasabi pasty za 50 korun, kilo suši rýže za 250 korun a podobně. Kdo nerad platí víc, než je nutné, určitě ocení tip na prodejnu „Korean food“ v Gorazdově ulici číslo tři nedaleko Palackého náměstí. Zde kromě desítek korejských specialit najdete vše, co budete k výrobě suši potřebovat, a to za opravdu výborné ceny. Kilo nakládaného zázvoru za 87 korun (růžový) či 107 korun (žlutý), wasabi v prášku 220g (na 550g hotového) za 70 korun, kilo suši rýže kolem 80 korun apod. Podobně dobře seženete suroviny i v tržnici SAPA.

No a co čerstvé ryby? Pokud máte doma tiskárnu na peníze (hoďte mi mail, někdy se stavím), určitě znáte Seafood shop v Palladiu. Nabídka nádherná, ale ceny absolutně předražené. Já mám velmi dobrou zkušenost s Tescem, kde často mívají čersvé ryby a i když normálně prodávají pouze celé filety, občas se dá domluvit s prodavačkou a odnesete si od malého kousku od halibuta, lososa a třeba i tresky. Širokou nabídku mořských potvor mívají i v Makru, ale tam maličké kousky neukecáte a brát zase celý čtvrtkilový filet není úplně ono.

Máte-li další tipy, kam v Praze a okolí vyrazit na dobré suši či kde se dobře nakupuje, když si chcete suši udělat doma, budu vděčný, když se oně podělíte v diskuzi.

15 komentářů u „Taky máte rádi suši?

  1. Sushi v krabickach nabizi tez Billa. U nas na letisti je za 200 Kc k mani krabicka s pomerne vstricnym obsahem nekolika maki sushi a nekolika nigiri sushi. Samozrejme soucasti jsou hulky, wasabi a sojovka. Pomerne dobra volba na snack.

  2. Byl jsem v makkakiko i Thai Delicates a nejenomže v thai mají lepší sushi, ale ve stejné ceně all you can eat mají i masa, ryby,krevety ústřice..prostě všechno…od té doby už nikam jinam nechodíme
    Le brok

  3. No, už se do Thai Delicates moc těším, akorát to budu muset nechat na leden. V prosinci je to žranice na žranici, tam už se mi to asi nevejde. Každopádně jsem silně navnaděn, dík.

  4. Ahoj přátelé dobrého papání….díky tomu dobrákovi, co zde radil, že v Makkakiko je dobré sushi…bohužel jsem tam díky tomu vyrazil…než se dostanu až k tomu, co tam označují za sushi…sednu si a zeptám se-můžu tady platit kartou?-NE-dojdu si do bankomatu…prosím Vás co máte za víno-bílý a červený…jaký bílý…normální…ale jaký bílý…výměna číšníků…cabernet a rulandský…jaký rulandský…normální..ukažte mi prosím láhev…víborně, dám si láhev…celou nebo skleničku?…celou…jeden pán-jedna láhev…ano já velkej pán, tak celou lahev. Děkuji.. Potom přijelo šuši..hrouda rýže s flákem lososa a několik maki velikosti létajícího talíře….ostatní jídlo studené a suché..kousnul jsem do žabího stehýnka a bylo studené, tak jsem zbytek nejedl, číšník se na mně výhrůžně podíval…říkám pardon je to studený…přišla nějaká velitelka a říká, že dostanu slevu…dík, ale všechno co má být teplý je studený…nevadí, pán dostat sleva…Děkuji, za doporučení. SK

  5. Hola Amigos v Thai Delices rozšířili nabýdku na Fast Foodu o kompletní Sushi menu a mají to i sebou, případně dodávají na soukromé akce 🙂 Ps Celkem solidní ceny…

  6. Fantastické sushi mají v Hanabi v Praze. Ano, je to hodně drahé, ale kdo si chce dopřát luxusní zážitek, pro toho tzv. "sushi" z Tesca apod. nebude to pravé. Jen z kvalitních a tudíž drahých surovin se dá udělat dobré sushi.

  7. Příště jděte do Thai delicates, je to hnedka vedle za dětským koutkem, a i vín mají na výber dosti … my radši sodu, k té hromadě kalorií:)

  8. Iveto, nebojte, v Thai Delicates jsem byl také. Výsledkem bylo hrozné zklamání. Řada jídel, která z Thajska znám, zde byla chuti podivné, originálu rozhodně neodpovídající. Někdo, kdo v Thajsku nebyl, to asi nemá šanci poznat, protože jídlo opravdu chutná jinak než česká kuchyně, ale já to hodnotím jako nic moc.

    Nezachránila to ani nabídka mongolian barbecue, protože kuchař maso vždy polil nějakou neskutečně slanou omáčkou a tím chuť masa zcela zničil. Nenechal jsem se odradit jedním kouskem, ale hrozné byly bohužel všechny, co jsem měl jak já, tak manželka. Samotného mě to překvapilo, protože Thai Delicates mi doporučovalo už víc lidí, ale já jsem byl opravdu hodně silně zklamán.

    Prostě když si budu chtít udělat radost v Paladiu, tak zajdu buď do Makakika a nebo hned vedle Mongolian barbecue, co provozuje stejný majitel. Thai Delicates se vyhnu z dálky.

  9. Penězi nepřetékám, ale levnýho sushi se bojím. Přece jen ryba je ryba… Už léta chodíme do Samuraje a jsme spokojení. Cena není zrovna lidová, ale zase si pochutnáme.

  10. Časy se mění. Čerstvé ryby v Tescu jsou už jenom utopie, Korean food brutálně zdražil a my raději než do Millhouse chodíme do Made In Japan. A taky jsem se stihl podívat do Japonska a od té doby ze suši v ČR dvakrát nadšen nejsem… Ceny v Samuraji mi přijdou hodně vysoké i na české poměry.

Napsat komentář: Pavel Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..