HTC Touch HD – proč ano

Po dlouhých sedmi letech jsem si pořídil nový telefon. Původní Siemens ME45 byl totiž něco jako Windows XP. Velmi povedený produkt, který nenutil kupovat novější model. Jaké bylo mé rozhodování, proč jsem z nejstaršího telefonu v širokém okolí povýšil na nejmodernější kousek a proč to trvalo skoro sedm let se dočete dále. Možná vám mé zkušenosti pomohou s rozhodováním.

 

HTC Touch HDVždy jsem byl zastáncem hesla, že je lepší x spolupracujících samostatných jednoúčelových přístrojů než jeden typu vše-v-jednom, kde ale má integrace za následek to, že nic není uděláno pořádně. Na telefonování jsem měl mobil, na práci v terénu PDA a na navigaci modrozubý přijímač GPS. Každý z přístrojů svou práci dělal dobře.

Před lety jsem se tomuto pohledu zpronevěřil a koupil PDA s integrovanou GPS. A koupě byla přesným potvrzením mého názoru. PDA mělo kvůli vysoké spotřebě GPS mizernou výdrž (samořejmě pokud se GPS používala) a GPS kromě mizerné výdrže disponovala mizerným příjmem signálu. Takže ani pořádné PDA, ani pořádná GPS.

Vzpomínám, jak jsem v Turecku u Efezu při chůzi mezi dvěma poli (rovina široko daleko vyjma jednoho asi 80m vysokého kopečku), čekal na fix signálu skoro 20 minut. Nakonec se to ukázalo jako HW závada a nikoliv vlastnost, ale integrovaná GPS nebyla nikdy tak dobrá jako externí samostatná (například tyto nedávno recenzované). Byl jsem hodně na vážkách, zda to celé neprodat a nevrátit se ke kombinaci pořádné PDA plus pořádná GPS (např. Dell Axim X51v s modrozubou SiRF III A-GPS) , ale nakonec jsem rezignoval. Bylo to rozhodnutí hodně na hraně, ale nakonec přece jen maličko převážil ponechat kvůli pohodlí, že s sebou na cesty nebylo nutné tahat dva krámy s dvěmi nabíječkami.

Nejen z těchto důvodů jsem dlouho odolával „lákadlům“ v podobě integrace mobilu do PDA. Jako oskarův Technoid jsem měl k dispozici řadu přístrojů postavených na PalmOS, Symbianu či Windows Mobile (PocketPC) a vždy byly zkušenosti velmi špatné. Buď bylo dobré PDA a mizerná telefonní část nebo naopak, k dobré telefonní části patřilo mizerné PDA a v některých případech se spojilo mizerné PDA s mizerným telefonem. K tomu problémy s výdrží, někdy i stabilitou, no prostě rozhodně nic, co by stálo za to.

Postupem času docházelo k mírným zlepšením. Výhody integrace, mezi které řadím nejen to, že člověk tahá jediný krám s jedinou nabíječkou, ale i spolupráci například mezi mailovou a telefonní částí apod.) začaly být výraznější a naopak nevýhody o něco menší. Bod zlomu nastal v momentu, kdy HTC přišlo s přístrojem HTC Diamond, který konečně nabízel VGA displej, integrovanou GPS a uspokojivou výdrž. Bohužel se ukázalo, že oproti původním informacím nebude mít slot na paměťovou kartu, čímž šel ze hry, protože 4GB integrované paměti je opravdu nedostatečné, pokud PDA opravdu plnohodnotně využíváte. Bratrský HTC Touch Pro již slot na karty měl (plus navíc klávesnici), takže bylo vcelku rozhodnuto. Jenže pak se objevila zmínka, že HTC chystá model s 3,8″ displejem, na což jsem slyšel. Ačkoliv jsem byl ochoten jít do modelu Touch Pro, jazýček vah pro rozhodnutí byl na straně „kup ho“ jen maličko vykloněn právě proto, že pracovat na 2,8″ disleji je opravdu o oči.

Čekání se vyplatilo, model Touch HD má displej opravdu obrovský a tím se jazýček rozhodovacích vah vyklonil na stranu „kup ho“ ještě výrazněji. Tak jsem ho objednal a už ho mám. Mimochodem, dovezlo mi ho opět PPL a opět neměli problém zajet s ním asi 2km dál, kde jsem se momentálně nacházel. Narozdíl od DPD, kterým dělá problém popojet 150 metrů.
Přístoj už pár dní používám a celkově jsem opravdu velmi spokojen. Nicméně pozor, zdaleka není bezchybný a mohl by vás některými neduhy pěkně zaskočit. Napíšu o nich co nejdříve, doufám, že už zítra.

11 komentářů u „HTC Touch HD – proč ano

  1. Tak přemýšlím, kde se bere spotřeba dat o větší velikosti než 4 GB při práci, vždyť to dokumenty snad nemohou zaplnit (počítám i mejly).

    Snad kdyby to bylo mapovací zařízení s nějakým software typu Topol CE.

  2. [1] Tak přes 2GB mi zabere navigace, další giga různé naskenované mapy, pak mám v PDA řadu MP3, fotky (využili jsme například letos v Íránu, místní mají fotky velmi rádi a mít po ruce fotky rodiny, domku i české krajiny bylo dost super) apod. Vlastní aplikace a dokumenty se do pár set MB vejdou, problém jsou multimédia. Já třeba PDA pro pouštění filmů nevyužívám, ale znám pár lidí, co ano.
    Ostatně právě proto jsem psal "pokud PDA opravdu plnohodnotně využíváte". Samozřejmě, že mnoha lidem by stačilo i giga. U Diamondu je problém v tom, že pokud vám 4GB nestačí, máte smůlu, paměť nerozšíříte.

  3. Ano, ta navigace je taky rozsáhlá věc, ale nepočítal jsem s tím, že zrovna vy (ty) používáte navigaci v mobilu resp. pda. Ty fotky, s tím souhlasím, taky jich tam pár mám, MP3 tedy ne, nějak je neposlouchám, spíš něco málo eknih.

    ano, nerozšíříte, to je trošku nevýhoda, ale přesto o něm přemýšlím, vyhovuje mi jeho velikost (spíš malost), teď mám HTC touch a dobrý.

  4. [3] A proč bych nepoužíval? Přijde mi to velmi praktické. PDA nosím všude s sebou a tudíž nemusím před cestou do garáže pamatovat na to, abych nezapoměl vzít navigaci. Mám jen jednu instalaci, takže když dělám aktualizace či změny nastavení, dělám to jen jednou a ne zvlášť v PDA a zvlášť v PNA. Díky navigaci v PDA si můžu cestu připravovat/analyzovat/prohlížet kdekoliv a nejen tam, kam si s sebou vezmu PNA. Prostě nevidím jediný důvod, proč by člověk s PDA měl mít ještě PNA.

    Co se týče té datové náročnosti, je to značně individuální, jak jsem psal. Moje eknihy zabírají asi 24MB (čtu hodně a rád), ale nemá smysl to zmiňovat, když to zabírá stejně, jako pouhé čtyři písničky. A jen kvůli dceři je fajn mít v PDA její oblíbené CD. Plus nějaká moje. Zkrátka a dobře – pro mé potřeby jsou 4GB dost málo. Samozřejmě, kdybych nebylo na výběr, musel bych dělat kompromis a do 4GB se vejít, ale to naštěstí nemusím 🙂

  5. Protože mi to vyplynulo z dřívějších recenzí a článcích o navigacích. Jo, to, že na navigaci musím pamatovat před cestou je jedna z nevýhod, asi ta největší. Pro nás byl ten důvod, že PDA mám jen já, zatímco navigaci sem tam potřebují i ostatní členové domácnosti, poté, je to snazší třeba pro rodiče nebo tak.
    Ano, ať žijí možnosti výběru, pro mě je Touch HD už příliš velký, neměl jsem jej zatím v ruce, ale podle srovnání velikostí na fotkách a videí mi přišel jako velká placka, která už není kalhotové velikosti, to Diamond naprosto splňuje.

  6. [6] Tak jasně, rodiče mají své auto a svou PNA. U nás se stává výjimečně, že jede někam žena sama a cestu nezná, takže potřebu PNA opravdu nemám.

    Co se týče velikosti – kamarád má Touch Pro a když jsme je dali těsně k sobě, Touch HD byl asi o centimetr vyšší a o dost tenčí (logicky, Touch Pro má klávenici). Pohled do tabulky na Diamond a Touch HD ukazuje, že Touch HD je o 13mm vyšší, 12mm širší, 0,5mm tlustší a 36g těžší. Je potřeba si uvědomit, že velký displej do Touch HD vytěsnil kurzorovou klávesu, takže se ušetřilo místo tam. Někde jsem četl, že nevýhoda Touch HD je, že se nevejde do kapsičky u košile. Není to pravda 🙂

    Když to mám nahrubo porovnat, tak na jedné straně paměťová rozšiřitelnost a královský displej, na druhé straně menší cena a menší rozměry.

  7. A opravdu ta šířka je jen o takový malý kousek od diamondu? To mě i překvapuje. A trošinku bych se bál té kurzorové klávesy, dost ji používám a mimo to se těším na recenzi. 🙂

  8. Ano, chybějící kurzorová klávesa se mi zatím jeví docela jako problém, nicméně zatím se kloním k názoru, že si zvyknu. Řada aplikací (vesměs navigační apod.) s absencí kurzorové klávesy počítá a nabídne šipky na displeji, u dalších aplikací pak lze (byť to není tak pohodlné) vyvolat SW klávesnici.

    No a v neposlední řadě je systém nastaven tak, že při táhnutí prstem po displeji scrolluje (což mi například v Total Commanderu znemožňuje udělat prstem či tužkou souvislý výběr). Největší problém budou hry, které jsou na HW tlačítkách často závislé a Touch HD v tomto ohledu nabízí opravdu málo – 4 senzorové (špatně nahmatatelné) čudlíky oproti běžným 9.

  9. Tak ono i ten Touch je na tlačítka poměrně skoupý, nastavitelné má dá se říct jen talčítko, které spouští foťák.

    Mno, to s tím nastavením skrolování by mohlo opravit nějaké přenastavení v AdvancedConfig (viz Google). Tam jsou různé volby, já tam třeba sejmul zprávy ve stromu ve Win 6.1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..